U vlaku koji je doživio nesreću nalazili se ilegalni imigranti, imaju pravo tražiti odštetu

Foto: Pixsell / Davor Javorovic

Krajem prošlog tjedna Hrvatsku je zadesila vijest o željezničkoj nesreći gdje su se sudarili putnički i teretni vlak u blizini Novske, prilikom čega su poginule tri osobe, a ozlijeđeno ih je desetak.

U medijima se uglavnom spekulira o potencijalnim uzrocima nesreće i općem lošem stanju u HŽ-u, no ono što se tek sramežljivo spomenulo jest zanimljiv detalj o putnicima u spomenutom vlaku.

Naime, domaći mediji prvotno su samo izvijestili da su većina putnika, također ozlijeđenih, bili stranci, da bi se potom doznalo da se radilo o ilegalnim imigrantima, koji doduše pravno gledano očito više ni nisu ilegalni.

Naime, iz PU brodsko-posavske su potvrdili da je policija od ozlijeđenih imigranata uzela iskaze kao svjedoka nesreće, te isti više nemaju nikakvih obveza, jer kao ilegalni migranti imaju važeće potvrde o napuštanju RH u roku od sedam dana.

Dotični su prilikom ulaska u Hrvatsku zaustavljeni od strane hrvatske policije, te su uhićeni i odmah potom pušteni uz rješenja o napuštanju Hrvatske u roku sedam dana. Kupili su karte za vlak, sat i pol kasnije dogodila se nesreća. Drugim riječima, hrvatska policija nakon što uhiti ilegalne imigrante bez ikakvih identifikacijskih isprava, ispiše im nekakav nalog i pusti ih da potom nesmetano bauljaju po Hrvatskoj, dok navodno ne odu u roku od sedam dana.

Mihael Hribar, predsjednik Udruge stradalih u prometnim nezgodama Bonus, rekao je da će ozlijeđeni imigranti moći potraživati odštetu, bez obzirana to što su u Hrvatskoj boravili ilegalno i bez osobnih dokumenata.

Autor: Ivica Mandekić