Temperatura Mediteranskog mora bila je značajnije viša prije 2000 godina nego danas, pokazalo je novo istraživanje.

Međunarodni tim znanstvenika pod vodstvom Giulie Margaritelli utvrdio je da je razdoblje Rimskog carstva od prvog do petog stoljeća nove ere bilo najtoplije glede temperature mora u posljednjih 2.000 godina.

Udio magnezija u kalcitu okamenjenih ameba u morskim sedimentima, što je pokazatelj temperature mora, znanstvenici su uspjeli utvrditi da je u tom razdoblju temperatura mora bila najviša u posljednjih 2.000 godina.

Rezultati istraživanja u skladu su s prethodnim istraživanjima Atlantskog oceana i s klimatskim pokazateljima Europe u tom razdoblju koje se naziva „rimskim klimatskim optimumom“, razdobljem prosperiteta i ekspanzije carstva.

Po prvi put možemo sa sigurnošću reći da je rimsko razdoblje bilo najtoplije u posljednjih 2.000 godina, te da je to razdoblje trajalo 500 godina“, rekla je profesorica Isabel Cacho sa sveučilišta u Barceloni.

Nedavno je drugo istraživanje ukazalo na to da vremenski uvjeti uvelike koreliraju s razvojem društva i društvenih odnosa. Povjesničari smatraju da je velika vulkanska erupcija na Aljasci 40 godina prije Krista uzrokovala globalni klimatski šok, koji je rezultirao razdobljem ekstremno hladnog vremena, što je bio posljedični rezultat velike erupcije vulkana Okmok na Aljasci 43. godine prije Krista.

Povijesni podaci ukazuju na borbu za moć u samom Rimu upravo u to vrijeme nestabilnih vremenskih prilika, gladi i bolesti na području Mediterana. Upravo to razbolje vremenski je u skladu s padom Rimske republike i uspostavom Rimskog carstva.