Ubojica iz Dresdena je islamist povezan s ISIL-om

Znate li da je u njemačkom gradu Dresdenu nekoliko dana prije obezglavljivanja učitelja u Parizu također izvršen teroristički napad u kojem su dva muškarca izbodena nožem, a jedan od njih je i umro od ozljeda? Ne znate? Nije ni čudo, ta vijest je u njemačkim i stranim medijima bila vrlo slabo pokrivena.

No sada se, dva tjedna nakon napada, doznalo da je napadač bio sirijski islamski ekstremist svojevremeno povezan s ISIL-om, koji je 2015. godine došao u Njemačku, a samo pet dana prije napada je pušten iz zatvora.

Policija je na temelju DNK dokaza s oružje kojim je počinjeno ubojstvo uhitila sumnjivca pod imenom Abdullah Ahh. Abdullah je nožem napao dva turista u Dresdenu, nakon čega je jedan preminuo, dok je drugi završio s teškim tjelesnim ozljedama. Abdullah je od strane njemačkih sigurnosnih službi otprije smatran osobom visokog rizika, posebno nakon njegovih opetovanih izjava kako želi počiniti napade protiv njemačke države. Unatoč tome su nadležne službe imale mogućnost da prate Abdullah 24 sata na dan, one to nisu činile.

Njemački časopis Bild navodi kako su sigurnosne službe bile uvjerene da će se Abdullah po izlasku iz zatvora nakon izdržavanja dvogodišnje kazne vratiti mirnom životu. Abdullah je od ranije zabilježen kao ekstremist koji je pokušavao novačiti teroriste za ciljeve ISIL-a, te je imao povijest nasilja evidentiranu od strane policije.

Abdullah je u Njemačku stigao tijekom imigrantskog vala 2015. godine, no nije dobio status azilanta, umjesto čega je dobio status stranca čiji se boravak u Njemačkoj tolerira, što znači da iako Njemačka vlast ima ovlasti da ga deportira, te bi to trebala učiniti, Njemačka ne deportira strance u Siriju, jer je tamo navodno za njih preopasno. Tako da je , poput tisuće njih, Abdullahu dozvoljen ostanak u Njemačkoj do u nedogled.