Ubojica iz Ikee traži odštetu zbog uvredljivih komentara na Facebooku

Muškarac iz Eritreje koji je ubio majku i sina u Ikei kao osvetu zbog toga što mu je odbijen zahtjev za azil u Švedskoj, traži odštetu zbog uvredljivih komentara na Facebooku.

U kolovozu 2015. godine, Abraham Ukbagabir zgrabio je kuhinjske noževe u trgovačkom lancu Ikea i izbo na smrt pedesetpetogodišnju ženu i njenog dvadesetosmogodišnjeg sina, nakon čega je osuđen na doživotni zatvor. Nekoliko sati prije toga, Ukbagabir je doznao da mu je zahtjev za azilom odbijen.

Smatram to zločinom protiv mene, što svi mogu ostati u ovoj zemlji osim mene. Da pokažem da se prema meni odnose nepravedno, i da bih bio na miru, napao sam“, izjavio je tijekom suđenja.

Tijekom suđenja i izdržavanja zatvorske kazne, Ukbagabir je često bio metom uvredljivih komentara na društvenim mrežama, pa čak i prijetnji. Povrh toga, u nekoliko navrata je i napadnut u zatvoru od strane drugih zatvorenika, te pretučen, što je naišlo na odobravanje mnogih korisnika tih istih društvenih mreža.

Ukbagabir je tako angažirao odvjetnika (ili ga je angažirala kakva nevladina udruga) i odlučio tužiti i tražiti odštetu zbog navedenih uvredljivih komentara. Od „facebook prijestupnika“ potražuje 5.000 švedskih kruna kao kompenzaciju za „pretrpljene duševne boli“.

Autor: Tribun