„Sirijac“ koji je nedavno uhićen nakon što je mačem nasred ulice ubio muškarca i odrezao mu ruku, ipak nije Sirijac. Naime, ispostavilo se da se radi o čovjeku iz Jordana koji se lažno predstavljao da je iz Sirije kako bi mogao tražiti azil u Njemačkoj.

Ubojica, 28-godišnji Issa Mohammed, 2015. godine došao je u Njemačku iz Turske, te je tada tvrdio da je Sirijac. Prema riječima njegovih poznanika, uključujući vlastitog brata, Issa ipak ne dolazi iz Sirije već iz susjednog Jordana.

U vidu ovih novih informacija sumnja se da je Issa ubio svojeg bivšeg cimera Wilhelma, kazahstansko-njemačkog podrijetla, jer je ovaj otkrio njegov lažni identitet, te navodno Issu prijavio zbog korištenja lažnog identiteta i lažne putovnice.

Brat ubojice potvrdio je da je Issa pribavio lažnu putovnicu u Turskoj, u kojoj je pisalo da je rođen u sirijskom gradu Dara, no činjenica je da je rođen u susjednom Jordanu.

Lažne sirijske putovnice postale su velik problem njemačkim vlastima u jeku imigrantske krize 2015. godine, no vlasti su to zajedno s nadležnim službama riješile na vrlo jednostavan način, pustili su u zemlju svakoga, bez obzira radilo se o pravoj putovnici ili očitoj krivotvorini, a većini putovnica nije niti trebala.