Ubojica trojice Kurda u Parizu navodno je razvio mržnju prema strancima nakon provale u njegovu kuću

Foto: Thomas Samson / AFP

Osumnjičenik za pucnjavu i trostruko ubojstvo u Parizu koja je izazvala nasilne nerede prije Božića, navodno je razvio “mržnju prema strancima” nakon provale u kuću 2016. godine.

Šezdesetdevetogodišnjak je rekao policiji da je želio umrijeti, ali da je “prije samoubojstva uvijek želio ubiti imigrante, strance, još od provale u njegovu kuću u 2016.,” prema izvještaju pariške državne tužiteljice Laure Beccuau, navodi The Times.

Bivši strojovođa, navodno rođen u Seine-Saint-Denisu, zloglasnom kriminalom opterećenom predgrađu Pariza u kojem su do 20 posto stanovništva ilegalni imigranti, otvorio je vatru na ljude iz pištolja u blizini kurdskog kulturnog centra, ubivši troje i ranivši nekoliko drugih.

Tužitelji kažu da je osumnjičenik, koji je na Badnjak poslan na psihijatrijsku jedinicu na evaluaciju, priznao da ima “mržnju prema strancima koja je postala patološka”.

Prethodno je uhićen zbog napada mačem na ljude u imigrantskom kampu u Parizu, a navodno je u vrijeme pucnjave trebao biti pod nadzorom suda.

Vijesti o ubojstvima izazvale su nasilne nerede 23. i 24. prosinca, a kurdska zajednica bila je ljuta jer vlasti nisu spriječile napad.

Prosvjednici su se isprva okupili 23. prosinca relativno mirno, prema izvješćima, ali ih je razljutilo prisustvo ministra unutarnjih poslova Géralda Darmanina, koji se pojavio u javnosti u blizini mjesta napada kako bi se obratio novinarima.