Učionice pod talibanima – muškarci i žene odijeljeni zastorom

Dio učenika i studenata vratio se na nastavu u Afganistanu, no za razliku od prijašnjih godina susreli su se s novim pravilima koje su uveli talibani. Glavno razlika u odnosu na ranije jest razdvajanje studenata i studentica.

Posljednji put kada su talibani bili na vlasti, od 1996. do 2001., ženama i djevojčicama je zabranjeno obrazovanje i rad. Nakon što su militanti uklonjeni 2001., žene su mogle slobodno ići na sveučilište i raditi.

Fotografije objavljene na društvenim mrežama prvih sveučilišnih učionica koje su otvorene nakon povlačenja SAD-a uključuju žene, ali s upečatljivim razlikama.

Ministarstvo obrazovanja pod vodstvom talibana odobrilo je prijedlog kojeg  je podnio afganistanski sindikat sveučilišta, koji predstavlja 131 fakultet, o razdvajanju studenata i studentica.

Prema prijedlogu, studentice i studenti moraju ući u svoje mjesto učenja kroz zasebne ulaze. Mješoviti razredi dopušteni su samo ako je broj učenica manji od 15, a učionica mora biti podijeljena zavjesom.

Novonastali razredi na privatnim sveučilištima trebali bi biti odvojeni za dječake i djevojčice, dodaje se u prijedlogu. I sva su sveučilišta dužna odrediti zasebno područje za studentice za obavljanje molitve.

Osim toga, sve studentice, predavačice i zaposlenice dužne su pridržavati se hidžaba prema šerijatu. Hidžab pokriva kosu, ali ne i lice.

U budućnosti bi sveučilišta trebala pokušati zaposliti profesorice za studentice. U međuvremenu bi trebalo uložiti napore da se imenuju stariji profesori od povjerenja za podučavanje studentica.