Učitelj dobio zabranu dolaska na posao jer učenika nije htio zvati rodno neutralnom zamjenicom

Učitelj u Irskoj pritvoren je zbog nepoštivanja suda nakon što je prekršio zabranu izrečenu nakon što je odbio koristiti rodno neutralne zamjenice za transrodnog učenika. Enoch Burke suspendiran je iz škole nakon što je odbio učenika nazvati “oni”.

Ali sada je zatvoren zbog nepoštivanja suda nakon što se nije pridržavao privremene zabrane koja ga je spriječila da pohađa ili predaje u srednjoj školi, Wilson’s Hospital School u Co Westmeathu.

Učenici i njihovi roditelji dogovorili su se sa školom u svibnju ove godine da će se koristiti zamjenica ‘oni’.

Burke je uhićen nakon što se nije pojavio na sudu zbog navodnog kršenja zabrane. Navodno se pojavio na školskom imanju i sjedio u praznoj učionici unatoč privremenoj zabrani, inzistirajući da on tamo radi.

Profesor povijesti i njemačkog naveo je svoje kršćansko uvjerenje kao razlog odbijanja da koristi zamjenice koje učenik preferira.

Burke je rekao da je pogrešno suspendiran sa svoje pozicije i da je proces korišten za njegovu suspenziju bio proceduralno pogrešan.

Predstavljajući školski odbor, odvjetnica Rosemary Ballon rekla je sucu Michaelu Quinnu da njezin klijent nije imao drugog izbora nego zatražiti od suda da Burkea pošalje u zatvor.

Rekla je: “Tražimo prisilni nalog, a ne kazneni nalog. Jednostavno tražimo da g. Burke izvrši naredbu. Gospodin Burke svjesno krši ovu naredbu, stoga je optužen za nepoštivanje suda i jasno je dao do znanja da će, ako ne bude poslan u zatvor, doći u školu, a zabrinutost škole u vezi s tekućim problemom ostaje.”

Sudac je presudio da Burke može ukloniti svoj pritvor u bilo kojem trenutku pristankom na naredbu da ne kroči nogom na školsko imanje i da ne sudjeluje u bilo kakvoj nastavi tamo.

Nakon što je sudac Michael Quinn donio svoju presudu, Burke je rekao: “Ludilo je da ću biti odveden iz ove sudnice u mjesto zatvora, ali neću odustati od svojih kršćanskih uvjerenja.”

Rekao je sucu: “Ja sam učitelj i ne želim ići u zatvor. Želim danas biti u svojoj učionici, tamo sam bio jutros kad sam uhićen.“

“Volim svoju školu, s motom Res Non Verba, djela a ne riječi, ali danas sam ovdje jer sam rekao da dječaka ne bih nazvao djevojčicom.”

Dodao je: “Transrodnost je protiv mog kršćanskog uvjerenja. To je u suprotnosti sa svetim spisima, u suprotnosti s etosom Irske crkve i moje škole.“