Udio rubalja u ruskoj vanjskoj trgovini se udvostručio

Foto: Lesya Serebryantseva

Udio transakcija u rubljama u vanjskoj trgovini Rusije udvostručio se od početka godine i sada čini jednu trećinu obračuna u zemlji, rekao je predsjednik Vladimir Putin u četvrtak na sastanku Vijeća za strateški razvoj i nacionalne projekte.

Prema šefu države, uporaba nacionalnih valuta umjesto američkog dolara i eura u trgovini s međunarodnim partnerima Rusije i dalje raste.

“Vidimo razvoj prikladne i neovisne platne infrastrukture u nacionalnim valutama kao solidnu osnovu za jačanje međunarodne suradnje”, objasnio je Putin.

“Ovdje smo već dobro napredovali. Prema posljednjim podacima, udio ruske rublje u našim međunarodnim obračunima udvostručio se u odnosu na prošli prosinac na jednu trećinu, a zajedno s valutama prijateljskih zemalja taj je udio premašio polovinu”, rekao je Putin.

Također je primijetio da je korištenje rublje u trgovinskim obračunima pomoglo ukupnom učinku ruske valute ove godine, rekavši da je rublja “postala jedna od najjačih valuta u svijetu od početka godine”.

Prema Putinovim riječima, pomogle su i pravovremene vladine odluke u vezi s ruskim gospodarstvom, uključujući mjere za reguliranje odljeva kapitala i uvođenje mehanizma plaćanja plina u rubljama. Oba su uvedena ranije ove godine kao odgovor na zapadne sankcije Rusiji povezane s Ukrajinom.