Udio uvoza u hrvatskom gospodarstvu

Trgovinska razmjena među državama ukazuje koliko su one gospodarski povezane, koliko ovise jedna od druge. Slično tome udio uvoza u gospodarstvu, u BDP-u nam govori koliko neka država ovisi o stranim proizvodima.

Po toj ovisnosti o stranim proizvodima Hrvatska ne stoji niti užasno loše niti dobro. Jednostavno se nalazimo na polovici ljestvice članica Europske unije. To nije loše, ali postoji onaj drugi problematičniji dio ovih podataka.

Taj problematičniji dio čine konkretne cifre. One nam govore da se u deset godina udvostručio naš izvoz, ali i uvoz. Konkretno govoreći 2012 godine uveli smo proizvode i hrane u vrijednosti od gotovo 122 milijarde kuna. Po posljednjim podacima, onima za 2021 godini mi smo bili uvezli 214 milijardi kuna proizvoda i hrane.

U istom razdoblju naš izvoz je bio porastao s 72 milijarde na 144 milijarde kuna. To znači da nam se izvoz u pravom smislu te riječi udvostručio, povećao za 100 %, a uvoz povećao za 75 %. Bez obzira na veće povećanje izvoza naš trgovinski manjak se više nego udvostručio s 32.5 milijardi kuna na 69.7 milijardi.

Kada te brojeve koristeći europske podatke prebacimo u postotke dolazimo do par zanimljivijih otkrića. Prvo biva da je Hrvatska uvozno gledajući druga najzatvorenija postkomunistička ekonomija. Drugo otkriće biva da smo za uvoz otvoreniji od Italije, Španjolske, Francuske, Danske, Njemačke…

U osnovi službeni podaci nam govore da se zapadnoeuropske države protiv maniji uvoza i na neke načine ga kontroliraju. Za razliku od njih politika istočnoeuropskih država i Grčke koja se nalazi pod diktatom EU je masovni uvoz svega i svačega.

Samo u tri države je udio uvoza između 2012 i 2021 godine porastao za više od 10% BDP-a. To su Grčka i Cipar pod diktatom Europske unije i u teoriji samostalna Hrvatska!? Ta samostalna Hrvatska provodi politiku povećanja uvoza jer je ona u interesu europskog bratstva i jedinstva.

Autor: Robert Jurčić

Ostale članke ovog autora možete pronaći na portalu Hladna istina