UEFA kaznila Legiju iz Varšave jer su njeni navijači odali počast žrtvama Varšavskog ustanka

© Rafal Oleksiewicz / Global Look Press

UEFA je kaznila Legiju iz Varšave nakon što su navijači tog poljskog kluba velikom koreografijom odali počast žrtvama Varšavskog ustanka 1944. tijekom utakmice Lige prvaka protiv Astane. Problematični dio koreografije je vojnik u uniformi Wehrmachta koji drži pištolj uperen u glavu malog dječaka.

Ispod velike zastave nalazio se transparent s natpisom na engleskom: „Tijekom Varšavskog ustanka Nijemci su ubili 160.000 ljudi. TIsuće njih bili su djeca.

Cijela koreografija bila je podignuta u znak sjećanja na žrtve Varšavskog ustanka 1944., neuspješnog pokušaja poljskog pokreta otpora da se Varšava oslobodi okupacije od strane njemačkih vojnih snaga.

UEFA navodi kako je Legija kažnjena zbog „nedopuštenog natpisa“ te zbog toga što su jedne stepenice na stadionu bile blokirane, prenosi AP.


Widget not in any sidebars

Podsjetimo i da su Legijini navijači već dugi niz godina omraženi neprijatelji UEFA-e, posebice nakon koreografije iz 2014. kada su ovu organizaciju prikazali kao svinju te razvili transparent na kojem je pisalo: „Jer nogomet nije bitan. Novac jest.

© hooliganstv.com

Tadašnji motiv za uvredljivu koreografiju bilo je UEFA-ino izbacivanje Legije iz Lige prvaka nakon pobjede nad Celticom od 6:1, a zbog pogreške Legije vezane uz igrača koji nije smio nastupiti.

Autor: Tribun