Dvojica bivših državljana Britanije i članovi ISIL-ovih „Beatlesa“ požalili su se na ukidanje državljanstva, tvrdeći kako su zakinuti za pošteno suđenje.

Sirijske snage u siječnju su na istoku Sirije uhitile dvojac pod imenima Alexanda Amon Kotey i El Shafee Elsheikh. Uhićeni se trenutno nalaze na sjeveru zemlje pod upravom kurdskih snaga.

Dvojac je bio dijelom terorističke ćelije koja je bila poznata po hvatanju, mučenju i ubojstvima zapadnjačkih taoca, uključujući novinare i humanitarne djelatnike. Vođa jedinice bio je poznati „Jihadi John“, pravim imenom Mohammed Emwazi.

U intervjuu za Associated Press, Kotey i Elsheikh su priznali da su bili članovi Islamske Države, ali negiraju članstvo u brutalnoj jedinici.

Elsheikh, koji dolazi iz Londona, nazvao je ove navode „propagandom“ dok je Kotey izjavio kako „žali zbog ubojstava,“ izvjestio je itv.

Prema njihovim tvrdnjama, medijski napisi o „Beatlesima“ su navodno izmišljeni te korišteni kako bi ih se ubilo. „Nema poštenog suđenja kada sam prozvan ‘Beatlesom’ u medijima. Nema poštenog suđenja,“ požalio se Elsheikh.

On također tvrdi kako je odluka britanske vlade da im ukine državljanstvo bila „ilegalna“ te da su sada izloženi „osveti i mučenju.

Elsheikh je u cijelu srcedrapajuću priču upleo i svoju majku: „Kada imate ovu dvojicu momaka koji nemaju čak ni državljanstvo… Ako samo nestanemo jednog dana, gdje će moja majka ići i pitati gdje je moj sin.

Kotey je izjavio kako su mnogi u Islamskoj Državi navodno bili protiv obezglavljivanja zapadnjačkih taoca, pri čemu je rekao kako bi bilo korisnije da ih se držalo kao političke zatvorenike.

S moje strane, ne vidim nikakvu korist. To je bilo nešto žalosno,“ rekao je Kotey. Ipak, za ubojstva je okrivio zapadnjačke vlasti koje su odbile pregovarati i ponuditi tražene otkupnine.