Španjolska policija uhitila je 11 Bangladešana u akciji protiv zločinačke organizacije koja je krijumčarila državljane Indije, Pakistana, Šri Lanke i Bangladeša u Europu preko sjeverne Afrike te im to naplaćivala 20.000 eura po osobi.

U službenom priopćenju na internetskoj stranici španjolske policije navodi se kako su 11-orica uhićena nakon zajedničke istrage u suradnji s Europolom. Sjedište bande bilo je u Barceloni, gdje su krijumčareni imigranti privremeno boravili prije nego što su poslani dalje u Europu.

U priopćenju policije navodi se da je operacija mreže uključivala „ogromnu kriminalnu mrežu koja se protezala na tri kontinenta, a koja je sezala od New Delhija do Casablance, a zatim do obala južne Španjolske.

Video snimke uhićenja pokazuju pokazuju policiju pri uhićenju nekoliko osoba u skučenom stanu, među hrpama lažnih dokumenata i kovčega.

Cijeli proces prijevare funkcionirao je tako da je mreža na prijevaru dobivala vize od alžirskog konzulata u New Delhiju. Imigranti bi potom odletjeli u Alžir, odakle bi se odvezli do granice s Marokom.

U priopćenju se navodi da bi potom uz „suradnju nekih marokanskih i alžirskih graničnih dužnosnika,“ imigranti preko noći prešli u Maroko i ostali u prostorima u vlasništvu članova mreže u gradovima Casablanca, Oujda i Rabat. Ponekad su mjesecima živjeli u Maroku, izvijestila je španjolska nacionalna policija.

Naposljetku, mreža bi poslala imigrante u Tangier ili Nador, gradove na obali Maroka, na završni dio putovanja. Tamo su krijumčari sklopili dogovor s marokanskom grupom koja je slala brodove preko Gibraltarskog tjesnaca ili Alboranskog mora.

Po dolasku u Španjolsku, organizacija je imigrantima davala lažne vize „potvrđene“ krivotvorenim pečatima koje su dostavile vlasti Bangladeša. Tijekom racije policija je zaplijenila 32 putovnice i više od 200 ovjerenih dokumenata.