UK: Polovica ilegalnih imigranata koji tvrde da su žrtve modernog ropstva dolazi iz Albanije

Foto: Guy Smallman / Getty images

Više od polovice ilegalnih imigranata koji su se pozvali na program za žrtve modernog ropstva – potencijalnu rupu za izbjegavanje deportacije – dolazi iz Albanije, tvrdi se u izvješću Migration Watch UK.

Zahtjevi prema Zakonu o slobodi informacija (FOI/FOIA) koje je podnio think tank Migration Watch UK otkrili su da je 51,1 posto svih imigranata koji su upućeni na shemu za potencijalne žrtve modernog ropstva došlo iz Albanije u prvoj polovici 2022. kada je porasla ilegalna imigracija iz te zemlje.

Broj Albanaca zabilježenih u Nacionalnom mehanizmu za upućivanje bio je više nego dvostruko veći nego 2021.

Kada brojke za 2022. konačno budu objavljene, Migration Watch predviđa da će najmanje 2.300 ljudi koji su ilegalno prešli La Manche ili tvrditi da su bili žrtve modernog ropstva ili ih je netko drugi uputio u program.

Međutim, Migration Watch primijetio je da bi to moglo biti podcijenjeno s obzirom na veliki broj Albanaca koji su se ilegalno iskrcali na britanskoj obali između svibnja i rujna.

U komentarima za Breitbart London, Alp Mehmet, predsjednik Migration Watch UK, rekao je: „Ono što ovi izvanredni podaci pokazuju je da su Albanci i njihovi krijumčari identificirali veliku rupu u našem zakonodavstvu i iskorištavaju je do kraja.“

Njihovo izigravanje sustava uvelike doprinosi velikom pritisku pod kojim je već preopterećen sustav. Vlada nema drugog izbora nego zatvoriti ovu zakonsku rupu, i to brzo.

Doista, premijer Rishi Sunak rekao je da će suzbijanje takvih lažnih tvrdnji iz Albanije biti središnja tema planova njegove vlade da se uhvati u koštac s ilegalnom imigracijom, zbog koje je samo prošle godine La Manche prešlo rekordnih 45.000 imigranata.

Kao rezultat ovih promjena, velika većina zahtjeva iz Albanije može se jednostavno proglasiti jasno neutemeljenima i te osobe mogu biti brzo vraćene“, ustvrdio je premijer, dodajući da će se izdati smjernice osobama koje se bave azilom kako bi jasno dale do znanja da je Albanija sigurna zemlja i stoga bi trebali biti skeptični prema tvrdnjama o modernom ropstvu.