Studija objavljena u utorak pokazala je da njemačko gospodarstvo riskira veliku štetu ako Rusija prekine izvoz energije u Njemačku, s mogućih gotovo 200 milijardi eura štete njenom gospodarstvu u roku od šest mjeseci.

Rusija je već drastično smanjila količinu plina kojom opskrbljuje središnju europsku državu naizgled kao odgovor na stalne napetosti između dviju zemalja, ostavljajući njemačke vlasti pred upozorenjem da bi mogle biti prisiljene na redukciju gospodarske potrošnje.

Prema studiji koju je naručila bavarska gospodarska komora, ako se u potpunosti ukine opskrba ruskim energentima, posljedice za gospodarstvo zemlje bile bi razorne.

Studija procjenjuje da bi takav prekid rezultirao gubitkom od 193 milijarde eura u roku od šest mjeseci, što je ekvivalentno smanjenju njemačkog gospodarstva od oko 12,7 posto kao rezultat nedostatka energije.

Oglas:

Sveukupno se vidi da zaustavljanje isporuke znači da idemo prema recesiji, sa svim posljedicama za zapošljavanje i socijalnu koheziju u našoj zemlji, stoji u priopćenju koje je objavila poslovna udruga.

“Stoga pozivamo da se embargo na prirodni plin spriječi koliko god je to moguće”, nastavlja se u tekstu. “Ako ipak dođe do prekida isporuke, savezni distributer mora osigurati da ekonomska šteta bude svedena na minimum.”

Bavarska gospodarska komora na kraju zaključuje da njemačke vlasti moraju naporno raditi kako bi prekinule svoju inozemnu energetsku ovisnost koja ju je dovela u tako lošu situaciju.