Vladajuća koalicija Lige i Pokreta pet zvijezda (M5S) obećali su u predizbornoj kampanji da će trgovcima zabraniti rad nedjeljom kako bi obitelji imale više vremena za sebe. Međutim, taj potez nosi i dodatan teret talijanskom gospodarstvu „težak“ 9.4 milijarde eura.

Talijanski parlament prošlog je mjeseca započeo raspravu o zakonu kojim bi se ukinuo rad nedjeljom a „vikendi vratili obiteljima.“ M5S tako predlaže da trgovine budu zatvorene 45 dana u godini, dok se Liga zalaže za nešto blažu verziju u kojoj bi pred božićne i druge blagdane trgovine ipak bile otvorene, piše Bloomberg.

Središta gradova su napuštena jer obitelji provode svoje dane odmora u trgovačkim centrima“, kaže Andrea Dara, zastupnik Lige.

Problem leži u tome što bi ovakav potez umanjio talijanski BDP za 0.5 posto, odnosno za 9.4 milijarde eura, kako je izračunao ekonomski istraživački institut Cattaneo iz Bologne. Pored toga, broj zaposlenih smanjio bi se za oko 150.000, dok bi porezni prihodi bili manji za dvije milijarde eura.

Očekivano, zakonu se ponajviše protive trgovci koji kažu kako je takav pristup protuustavan, protivan slobodnoj trgovini te da ubija konkurentnost.

Talijansko gospodarstvo izašlo je u prvom tromjesečju iz recesije, ali gospodarski rast i dalje je vrlo usporen.

Većina europskih zemalja nema ograničenja za rad nedjeljom. Mađarska je zabranu rada nedjeljom uvela 2015., ali je istu ukinula godinu dana kasnije. U Poljskoj je vlada prošle godine također tražila da trgovine ne rade barem dvije nedjelje u mjesecu. Odluka o potpunoj zabrani mogla bi uslijediti iduće godine, ali ona je tek na razmatranju.