Ukradeno pola vrijednosti od 76 milijardi dolara američke vojne pomoći Afganistanu

Foto: AP / Musadeq Sadeq

Prema afganistanskim obavještajnim izvorima, gotovo polovica od 76 milijardi dolara vrijedne vojne pomoći koju je SAD poslao afganistanskim oružanim snagama u razdoblju od 2002. godine je „pokradeno“.

Khan Tadbeer, bivši afganistanski obavještajac kaže da je osobno svjedočio korupciji i preusmjeravanju oružja privatnim milicijama u Afganistanu. Prema njegovim riječima, snage koje su preuzele vlast nakon rušenja talibanskog režima 2001. godine, naoružale su privatne milicije i pronevjerile velike količine lakog oružja i municije.


Widget not in any sidebars

Tadbeer je ujedno pozvao na pojačanje napora u Washingtonu i Kabulu, s ciljem razotkrivanja korupcije, te sugerira da bi bilo najbolje obustaviti daljnju vojnu pomoć dok se ne locira postojeće nestalo naoružanje i oprema.

Dok je 76 milijardi dolara bilo dovoljno Afganistanu za održavanje vojske punih 40 godina bez korupcije, samo u razdoblju između 2002. i 2017. gotovo polovica te vrijednosti je netragom nestala.

Fond za afganistanske sigurnosne snage osnovan je 2005. godine, te je u njega uloženo 66 milijardi dolara. Oko 26 milijardi dolara potrošeno je na režije, poput plaća, streljiva, održavanja opreme, informacijske tehnologije i obuće, dok je 18 milijardi otišlo na transport, infrastrukturu, akcije i obuku.

Tu se našlo oko 600.000 komada pješačkog oružja, 163.000 radio stanica, 76.000 vozila i 30.000 komada opreme za uklanjanje eksplozivnih naprava.

Oko 16.000 artikala namjenjenih za obavještajne i nadzorne operacije, poput dronova i 208 zrakoplova, također su bili dio tog paketa.

Unatoč silnim ulaganjima, SAD još ni danas nije uspio u nakani da osposobi afganistanske sigurnosne snage za samostalno djelovanje, što je bila nakana još od prvog dana nakon pada talibanskog režima.

Izvor: Sputnik