Ukrajina bi na kraju trebala platiti dio oružja koje dobiva od svojih zapadnih podupiratelja, rekla je u utorak pomoćnica američkog ministra obrane za pitanja međunarodne sigurnosti, Celeste Wallander.

Govoreći na saslušanju Predstavničkog odbora za odobrenja sredstava, zastupnik Michael Garcia (R-Kalifornija) rekao je da bi bilo važno da SAD pokrene inozemnu prodaju vojne opreme Ukrajini, umjesto da Kijev besplatno opskrbljuje oružjem.

Wallander je odgovorila da su Ukrajinci zapravo sami kupili nešto oružja, ali “nisu izvršili nikakvu veliku nabavu od američkih tvrtki”.

“Trenutno nemaju tu razinu sposobnosti u svom proračunu… ali vrlo je dobra stvar da ih također trebamo potaknuti da počnu planirati vlastitu potrošnju na obranu, kao i sve ostalo što ćemo učiniti kako bismo ih podržali”, rekla je rekao je.

Od početka sukoba u Ukrajini prije više od godinu dana, SAD je izdvojio više od 31,7 milijardi dolara sigurnosne pomoći za podršku Kijevu, uključujući tenkove M1 Abrams, stotine topničkih oruđa i tisuće protuzračnih sustava.

Iako je američki predsjednik Joe Biden obećao da će podupirati Ukrajinu “koliko god bude potrebno”, to stajalište naišlo je na određeno protivljenje, posebice Republikanske stranke. Ranije ovog mjeseca, skupina republikanskih zastupnika iznijela je rezoluciju kojom poziva Washington da “okonča svoju vojnu i financijsku pomoć Ukrajini”, a istovremeno poziva “sve borce da postignu mirovni sporazum”.

Krajem prošle godine republikanci su predstavili rezoluciju koju je predvodila zastupnica Marjorie Taylor Greene, pozivajući na reviziju američke pomoći Ukrajini. Međutim, tijesno je poražena u Zastupničkom domu početkom prosinca.