„Ukrajina je već de fact članica NATO-a“, tvrdi ukrajinski ministar obrane

Foto: Global Look Press / Volodymyr Tarasov

Ukrajina je već “de facto” članica NATO-a, rekao je ukrajinski ministar obrane Aleksej Reznikov za BBC u intervjuu objavljenom u petak. Ministar je dodao da je “siguran” da formalno pristupanje Kijeva savezu nije daleko.

“Ukrajina kao država i oružane snage Ukrajine postale su članica NATO-a. De facto, ne de jure. Zato što imamo oružje i razumijevanje kako ga koristiti”, rekao je Reznikov.

U izjavi je rekao da je siguran da će Kijev uskoro dobiti moćniju opremu sa Zapada, uključujući borbene tenkove i borbene zrakoplove zapadne proizvodnje.

SAD i njeni saveznici oklijevali su poslati teže naoružanje Ukrajini, a neki tvrde da bi takav potez mogao riskirati eskalaciju i uvući ih izravno u tekući sukob. Reznikov je odbacio takve brige, označivši ih pukom formalnošću.

“Ova zabrinutost oko sljedeće razine eskalacije za mene je neka vrsta protokola”, rekao je ministar. Također je zanijekao da bi se njegovi komentari mogli smatrati kontroverznim usred pokušaja Zapada da izbjegne da ga se gleda kao stranu u sukobima.

“Zašto bi to bilo kontroverzno? To je istina. To je činjenica”, rekao je, komentirajući odnose Kijeva s NATO-om i vojnu potporu Zapada Ukrajini. “Siguran sam da ćemo u skoroj budućnosti de jure postati članica NATO-a”, dodao je ministar.

Moskva potencijalni ulazak Ukrajine u NATO smatra prijetnjom nacionalnoj sigurnosti te je uspostavu neutralnog statusa zemlje navela kao jedan od ciljeva vojne ofenzive pokrenute u veljači prošle godine.

Ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski tvrdio je da je Ukrajina de facto postala članica NATO-a već u lipnju 2022. Također je podnio zahtjev za članstvo u NATO-u u rujnu iste godine i pozvao na ubrzani proces pristupanja.

Međutim, sam vojni blok bio je manje spreman razmotriti takvu mogućnost. U studenom je NATO ponovio svoje obećanje da će u nekom trenutku prihvatiti Ukrajinu, ali je rekao da to pitanje zasad nije na dnevnom redu. U proljeće 2022. francuski ministar europskih poslova Clement Beaune rekao je da bi proces mogao potrajati desetljećima, dok je nizozemski premijer Mark Rutte rekao da je previše članica NATO-a u potpunosti protiv te ideje.