Ukrajina kreće u hitnu rasprodaju državnih tvrtki

Foto: Sputnik / Igor Maslov

Ukrajina traži “hrabre” ulagače dok nastoji prodati velike državne tvrtke kako bi prikupila sredstva za svoj proračun ovisan o pomoći, izvijestio je Bloomberg u četvrtak, citirajući čelnika Fonda za državnu imovinu (SPF), Rustema Umerova.

Trenutačno je više od 3.500 tvrtki u državnom vlasništvu, a gotovo 1.800 ih je u stečaju i ne funkcionira. Popis za privatizaciju uključuje destilerije i elevatore žitarica, koji bi mogli biti zanimljivi investitorima, kao i stotine napuštenih objekata, za kojima će vjerojatno biti ograničena potražnja.

“Postoje tržišta u razvoju, a postoji i hitno tržište, a kao hitno tržište mi smo jedinstveni”, rekao je Umerov prošlog tjedna i pozvao ulagače “dovoljno hrabre” da preuzmu rizik ulaganja svog novca u ratom razorenu zemlju.

Kijev se nada zaraditi više od 400 milijuna dolara prodajom tvrtki u rasponu od proizvođača gnojiva do komunalnih poduzeća, talionica i proizvođača inzulina, priopćio je list.

Ako ukrajinski parlament odobri prodaju velikih državnih kompanija u svibnju, poduzeća uključujući proizvođača amonijaka Odessky Pryportovy Zavod, proizvođača titana United Mining i Zaporozhye Titanium-Magnesium Plant, proizvođača inzulina Indar i generator električne energije Centrenergo PJSC otići će na prodaju u trećem kvartalu godine, prema Umerovu.

Dodao je da bi još 190 milijuna dolara moglo doći od zakupa poljoprivrednog zemljišta, ako zakonodavci dopuste fondu da konsolidira zemlju u državnom vlasništvu.

Jedan od razloga hitne prodaje je taj što većina poduzeća iz sovjetske ere koja su navedena u bilanci fonda brzo gube vrijednost.

“Ako ih ne prodamo ove godine, onda će im sljedeće godine jedina vrijednost biti nekretnine, a iduće godine samo zemljište na kojem stoje”, rekao je Umerov.