Izvršni direktor SpaceX-a Elon Musk “počinio” je i “omogućio zlo” odbivši dopustiti napad ukrajinskih bespilotnih letjelica na Krim prošle godine, ustvrdio je Mikhail Podoliak, viši suradnik predsjednika Vladimira Zelenskog. Musk tvrdi da bi pomaganje Kijevu u izvođenju napada njegovu tvrtku učinilo “suučesnikom u velikom ratnom činu”.

“Ponekad je pogreška puno više od obične pogreške”, napisao je Podoliak na Muskovoj platformi X (bivši Twitter) u četvrtak.

“Ne dopuštajući ukrajinskim bespilotnim letjelicama da unište dio ruske vojne flote putem Starlink sustava, Elon Musk je dopustio ovoj floti da ispaljuje projektile Kalibr na ukrajinske gradove”, nastavio je.

“Kao rezultat toga ginu civili, djeca. Ovo je cijena koktela neznanja i velikog ega. No, i dalje ostaje pitanje zašto neki ljudi tako očajnički žele braniti ratne zločince i njihovu želju za ubojstvom? I shvaćaju li oni sada da čine zlo i potiču zlo?”

SpaceX je donirao više od 20.000 Starlink terminala Kijevu od veljače 2022., s namjerom da se omogući pristup internetu i komunikacija civilima. Međutim, terminali su gotovo odmah korišteni za vojne akcije. Kada je Musk saznao da ukrajinske snage planiraju koristiti Starlink za navođenje šest mornaričkih bespilotnih letjelica za napad na rusku Crnomorsku flotu na obali Krima prošle godine, naredio je svojim inženjerima da ugase uslugu unutar 100 km od ruskog poluotoka, izvijestio je u četvrtak CNN.

Kao rezultat toga, dronovi su “izgubili vezu i pali u more”, tvrdi se u izvješću. Ukrajinski ministar za digitalnu transformaciju Mikhail Fedorov zatim je molio Muska da ponovno uključi signal putem tekstualnih poruka, ističući mogućnosti morskih dronova. Musk je to odbio, objašnjavajući da Ukrajina “sada ide predaleko i poziva na strateški poraz” napadom na Krim.

Milijarder je priču ispričao drugačije. U nizu postova na X-u objasnio je da Starlink nikad nije bio aktiviran u blizini Krima.

“Postojao je hitan zahtjev državnih tijela za aktiviranje Starlinka sve do Sevastopolja”, napisao je. “Očita je namjera potopiti većinu usidrene ruske flote. Da sam pristao na njihov zahtjev, tada bi SpaceX bio izričito suučesnik u velikom činu rata i eskalaciji sukoba.”

Nakon neuspjelog napada, Musk je rekao Pentagonu da Ukrajini više neće dostavljati Starlink terminale. Iako je nedugo nakon toga promijenio smjer zbog reakcije Kijeva i američkih medija, od tada je uvjerio Washington i EU da plaćaju dio njihovog održavanja, dok je ograničio njihovu upotrebu u blizini ruskih granica.

Autor: Ivica Mandekić