Ukrajinske vlasti obračunavaju se sa svima za koje se sumnja da su pomagali ruskim postrojbama prema zakonima koje je donio ukrajinski parlament i koje je potpisao predsjednik Volodymyr Zelensky nakon invazije 24. veljače.

Počiniteljima prijeti kazna do 15 godina zatvora zbog djela suradnje s osvajačima ili iskazivanja javne potpore za njih.

Ne protive se svi Ukrajinci invaziji, a promoskovsko raspoloženje češće je među stanovnicima Donbasa, industrijske regije na istoku, koji govore ruski.

Iako vlada Zelenskog ima široku potporu, čak i među mnogim onima koji govore ruski, ne protive se svi Ukrajinci invaziji. Podrška Moskvi češća je među nekim stanovnicima Donbasa, industrijske regije na istoku, koji govore ruski. Tamošnji osmogodišnji sukob između separatista koje podržava Moskva i ukrajinskih vladinih snaga ubio je više od 14.000 ljudi čak i prije ovogodišnje invazije.

Također se vjeruje da većina stanovnika na Krimu koji je anektirao Rusiji, gdje je regionalna vlada proglasila neovisnost od Ukrajine i zatražila da se pridruži Ruskoj Federaciji nakon Euromajdana 2014., podržava Moskvu — iako je referendum na kojem je takav način djelovanja dobio ogromnu podršku osudile su neke manjine kao “predodređenu”.

Neki gospodarstvenici, građanski i državni dužnosnici te pripadnici vojske su među onima koji su prešli na rusku stranu, a ukrajinski Državni istražni ured priopćio je da je otvoreno više od 200 kaznenih slučajeva o suradnji. Zelensky je čak oduzeo čin dvojici generala SBU-a, optužujući ih za izdaju.