Ukrajina namjerava Černobil pretvoriti u turističku meku

Foto: Global Look Press / ZUMAPRESS / Serg Glovny

Ukrajinska vlast želi Černobil pretvoriti u magnet za turiste, plan je najavio novoizabrani ukrajinski predsjednik Zelensky prilikom primopredaje novog skloništa, takozvanog sarkofaga koji će zamjeniti dotrajalu strukturu kojom je zapečaćen stradali četvrti reaktor nuklearne elektrane.

Zelensky je najavio gospodarski i turistički razvoj područja koje je 1986. godine pogođeno nuklearnom katastrofom.

Započet ćemo transformaciju zabranjene zone u područje novog ukrajinskog rasta. Ponajprije, stvorit ćemo zeleni pojas za turiste i ukloniti sve preduvjete korupcije.

[do_widget id=text-53]

Černobil je jedinstveno mjesto, mjesto gdje je priroda nadvladala katastrofu koju je čovjek prouzročio, tamo se sada nalazi pravi grad duhova. Pokazati ćemo ovo mjesto svijetu; znanstvenicima, ekolozima, povjesničarima, turistima.

Ilegalni turizam u čenobilskoj zabranjenoj zoni prisutan je već godinama, unatoč tome što je pristup zoni zabranjen i navodno dobro čuvan, međutim korumpirani dužnosnici omogućavali su pristup entuzijastima i zaljubljenicima u post-apokaliptične scenarije. Osim toga, zona je često mjesto ilegalne sječe drva, kao i sakupljača otpada.

Europska Unija financirala je izgradnju novog sarkofaga s milijardu i pol eura. Novi sarkofag sad se nalazi povrh stare zaštitne strukture načinjene prilikom prvotne sanacije u doba SSSR-a. Nova konstrukcija gradila se desetak godina, a njezin predviđeni rok trajanja je 100 godina. Nakon što im je EU predala u ruke novu zaštitu konstrukciju, Ukrajinci sad moraju ukloniti staru konstrukciju te ukloniti preostali radioaktivni materijal.