Ukrajina nema povjerenja u inspektore koji pregledavaju nuklearnu elektranu Zaporožje

Međunarodne organizacije uključujući Međunarodnu agenciju za atomsku energiju (IAEA) se ponašaju kukavički i ne može im se vjerovati, rekao je viši savjetnik ukrajinskog predsjednika Vladimira Zelenskog.

“Ne volim međunarodne institucije i posredničke misije općenito. Izgledaju krajnje neučinkovito, krajnje kukavički i krajnje neprofesionalno”, rekao je Mikhail Podolyak u intervjuu u četvrtak navečer.

To se odnosi “ne samo na IAEA”, već i na UN, Amnesty International i Međunarodni odbor Crvenog križa, ustvrdio je ukrajinski dužnosnik, dodavši: “U načelu, ne biste im trebali vjerovati.”

Podolyakove primjedbe uslijedile su dok je kritizirao misiju IAEA-e u nuklearnoj elektrani Zaporožje koja se nalazi pod ruskom kontrolom. Izrazio je niska očekivanja od misije, na temelju pozitivnih primjedbi koje je generalni direktor Rafael Grossi iznio nakon obilaska pogona.

Ukrajinski dužnosnik rekao je da je voljan pustiti inspektore IAEA da odrade svoj posao i pričekati da naprave službeno izvješće koje će pokazati njihov kredibilitet.