Dužnosnici iz Ukrajine nastoje nagovoriti čelnike EU da Europa financira ukrajinski proračun s dvije milijarde dolara mjesečno.

Porezni obveznici unutar Europske unije trebali bi predati milijarde dolara financiranja Ukrajini svakog pojedinog mjeseca, rekli su dužnosnici iz ratom razorene zemlje.

Dužnosnici s cijelog zapada sastaju se u utorak u Berlinu kako bi razgovarali o obnovi zemlje nakon ruske invazije, a predsjednik Europske komisije i njemački kancelar napisali su u jednim velikim njemačkim novinama da žele vidjeti “Marshallov plan” za Ukrajinu.

Međutim, čini se da bi takav napor mogao biti posebno skup za one unutar Europske unije, a dužnosnici iz zemlje kažu da žele da samo EU svakog mjeseca daje oko dvije milijarde dolara financijske pomoći Ukrajini.

Od ove dvije milijarde, Die Welt izvješćuje da administracija Zelenskog želi da samo Njemačka šalje 500 milijuna dolara svaki mjesec, što je možda težak zadatak s obzirom na često zategnute odnose između dviju zemalja.

“Potrebno nam je četiri do pet milijardi dolara za naš proračun svaki mjesec”, rekao je za Die Welt Alexander Rodnyansky, financijski savjetnik ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog.

“Vjerujemo da bi Njemačka mogla preuzeti oko 500 milijuna dolara mjesečno”, nastavio je. “Od EU kao cjeline se nadamo oko 2 milijarde dolara mjesečno.”