Ukrajina odbacila ideju o prepuštanju dijela teritorija Rusiji u zamjenu za članstvo u NATO-u

Mihailo Podoliak, savjetnik ukrajinskog predsjednika Vladimira Zelenskog, u utorak je odlučno odbacio opciju danu njegovoj zemlji da prihvati predaju teritorija pod ruskom okupacijom u zamjenu za članstvo u NATO-u, rekao je visoki dužnosnik NATO-a.

U objavi na društvenim mrežama Podoliak je prijedlog nazvao “smiješnim”. “To znači namjerno odlučiti poraziti demokraciju, ohrabriti globalnog kriminalca, očuvati ruski režim, uništiti međunarodno pravo i prenijeti rat na druge generacije”, rekao je ukrajinski dužnosnik zapadnim čelnicima.

Istaknuo je potrebu da ruski predsjednik Vladimir Putin bude kažnjen za ratne zločine. U suprotnom će izazvati nove sukobe, upozorio je Podoliak. “Ukoliko Putin ne doživi snažan poraz, politički režim u Rusiji se ne promijeni i ratni zločinci ne budu kažnjeni, rat će se sigurno vratiti s ruskim apetitom za još”, dodao je savjetnik Zelenskog.

“Pokušaji očuvanja svjetskog poretka i uspostave lošeg mira, budimo iskreni, Putinovim trijumfom neće donijeti mir svijetu, ali će donijeti i sramotu i rat. To se odnosi na bilo koji format nove ‘podjele Europe’, pa tako i pod kišobranom NATO-a. Zašto onda predlagati scenarij zamrzavanja, koji Rusija toliko želi, umjesto ubrzavanja opskrbe oružjem? Ubojice se ne bi trebale poticati popuštanjem”, rekao je Podoliak.

Prema pisanju medija, šef stožera glavnog tajnika NATO-a Stian Jenssen na raspravi je ovaj tjedan rekao da bi se Kijev mogao na kraju odreći dijela svog teritorija u zamjenu za članstvo u NATO-u. U svojim izjavama o tom pitanju, glavni tajnik Stoltenberg je inzistirao da će Kijev postaviti svoje uvjete za “pobjedu”.

“Mislim da bi rješenje moglo biti da se Ukrajina odrekne teritorija, a zauzvrat dobije članstvo u NATO-u”, rekao je Jenssen na raspravi, prema norveškim novinama VG. Ova rasprava je već u tijeku unutar NATO-a, rekao je, sugerirajući da bi to moglo biti “moguće rješenje” sukoba.