Ukrajina optužila Mađarsku da ucjenjuje Europsku uniju zbog blokade financijske pomoći

Foto: MTI / EPA / Stephanie Lecocq

Ukrajinski dužnosnik, voditelj ukrajinske misije pri EU, optužio je Mađarsku da ucjenjuje Europsku uniju blokiranjem sredstava za pomoć Ukrajini, dok je mađarski ministar vanjskih poslova oštro osudio način na koji se zemlja odnosi prema etničkim Mađarima koji žive u zapadnoj Ukrajini, od kojih su mnogi sada aktivno unovačeni i poslani na front.

Tijekom intervjua za poljski novinski portal Do Rzeczy, predstavnik Ukrajine u EU Vsevolod Chentsov rekao je da Mađarska ucjenjuje Europsku uniju glede vojne pomoći njegovoj zemlji.

“Mađarska ne može ucjenjivati cijelu EU, EU će pronaći način da pomogne Kijevu”, rekao je Chentsov. “Mađarska, kao i sve zemlje članice EU, brani svoje interese, ali često na štetu drugih, poput Ukrajine.”

Dodao je da je blokiranjem 18 milijardi eura pomoći Ukrajincima EU zapravo postala “talac Mađarske”.

Govoreći o mađarskom premijeru Viktoru Orbánu, Chentsov je rekao da će se “ako on (Orbán) prijeđe određene crvene linije, potpuno izolirati”.

Kao odgovor, mađarski ministar vanjskih poslova i trgovine Péter Szijjártó rekao je da se situacija etničkih Mađara pogoršala unatoč statusu kandidata Ukrajine za članstvo u EU. Rekao je da je Mađarska očekivala da će se stanje mađarskih zajednica u Ukrajini poboljšati tijekom pregovora o kandidaturi Ukrajine za članstvo u EU.

Mađarski ministar vanjskih poslova istaknuo je da bi to bio logičan, ispravan i redovit postupak, no to se ne događa. Tijekom sastanka ministara vanjskih poslova EU u Bruxellesu, izjavio je da manjinska pravila usvojena u prosincu stvaraju još goru situaciju, što je, zajedno sa značajnim pravnim napadima, razlog za ozbiljnu zabrinutost.