Ukrajina osudila Milanovićevu izjavu o Krimu

Foto: D. Kovačević

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović izazvao je bijes u Kijevu sugerirajući da poluotok Krim vjerojatno više nikada neće pripasti Ukrajini. Milanović, prethodno je tekući sukob u Ukrajini nazvao “Armagedonom” i opisao pomoć Zapada Kijevu ne kao pomoć, već kao “mučenje”.

Pišući u utorak na svom Facebooku, Oleg Nikolenko, glasnogovornik ukrajinskog ministarstva vanjskih poslova, rekao je da su Milanovićevi komentari “neprihvatljivi” i da predstavljaju uvredu teritorijalnom integritetu zemlje. Sugerirao je i da Milanović ne bi mogao postati predsjednik Hrvatske da je takvu retoriku koristio 1990-ih kada se zemlja borila za neovisnost od Jugoslavije.

Milanović je u ponedjeljak novinarima usporedio pitanje Krima s aneksijom Kosova. Iako je ustvrdio da su ta dva slučaja u nekom smislu slična, ukazao je na činjenicu da “Srbija i Rusija nisu isto”. Ustvrdio je da je međunarodna zajednica protuzakonito “ukrala” Kosovo Srbiji, ali da ne pretpostavlja da se tako može odnositi prema Rusiji, nuklearnoj supersili.

“Poremećene emocije i mržnja vode Europu u veliku opasnost”, rekao je, dodajući da zapadna pomoć Ukrajini ne pomaže u rješavanju sukoba. “Protiv sam slanja bilo kakvog smrtonosnog oružja tamo. To samo produžava rat. Što je cilj? Podjela Rusije? Promjena režima? Oni govore o podjeli Rusije. Ovo je ludilo.”

Također je nazvao nedavnu odluku Zapada da pošalje tenkove i sustave protuzračne obrane u Ukrajinu “duboko nemoralnom” i da bi u konačnici mogla izazvati treći svjetski rat. “Njemački tenkovi će samo ujediniti Ruse i Kinu. Moj cilj je da se distanciramo od toga, da ne budemo cirkuski psi. Bilo kakvo sudjelovanje u tome je smrtno opasno.”