Ukrajina poručila da ne želi dolazak njemačkog predsjednika

Dok brojni čelnici EU – uključujući predsjednika Poljske – posjećuju Ukrajinu, Njemačka je ostala da liže rane nakon što im je očito rečeno da njihov šef države ‘nije poželjan’ u toj zemlji.

Predsjednici europskih nacionalnih država Poljske, Litve, Latvije i Estonije okupili su se u srijedu u glavnom gradu Ukrajine Kijevu u znak potpore ukrajinskoj vladi Zelenskog, koja se trenutno pokušava boriti protiv ruske invazije.

Međutim, dok ta istočnoeuropska nacija pozdravlja šefove država iz četiri različite zemlje NATO-a, navodno je izrazila želju da njemački predsjednik Frank-Walter Steinmeier me dolazi, što je izazvalo negodovanje u Njemačkoj.

Iako je jedan dužnosnik u zemlji od tada zanijekao da je Steinmeier ikada bio omalovažavan, prema izvješću POLITICO-a, njemačke vlasti imaju jasan dojam da je njemu – i, nadalje, Njemačkoj – odbijen tretman koji trenutno imaju druge europske nacije, na veliku žalost onih na vlasti.

Kaže se da je percipirano prevrtanje rezultat Steinmeierovog uočenog mekog stava prema Rusiji, jer je šef države prethodno pokušao poboljšati odnose između svoje zemlje i Moskve tijekom svog vremena kao ministar vanjskih poslova.

Međutim, čini se da ovo nije dovoljan izgovor za upute da se drže podalje za mnoge unutar njemačkog tabora, a POLITICO opisuje incident kao “poniženje” za Njemačku u cjelini zbog Steinmeierove pozicije kao najvišeg predstavnika Savezne Republike Njemačke.

Štoviše, ovo poniženje je navodno samo pojačano zahvaljujući ukrajinskim dužnosnicima koji su očito procurili u javnost preko njemačke publikacije Bild, sprječavajući da se to pitanje rješava “iza kulisa”, kako su neki dužnosnici navodno željeli.

Vlasti unutar njemačke vlade rekle su da oštra diplomatski postupci Ukrajine neće rezultirati promjenom politike u Njemačkoj, koja trenutno razmatra slanje tenkova u tu zemlju.