Ukrajina poziva NATO na zajednički prolaz mornarice kroz tjesnac Kerch

Foto: Reuters / Pavel Rebrov

Kijev razmišlja o pomovnom slanju svojih ratnih brodova kroz tjesnac Kerch, koji spaja rusko kopno s Krimom, a ovaj put su poslali poziv i NATO-u da se pridruži sa svojim brodovima.

Aleksander Turchinov, čelnik Vijeća za nacionalnu sigurnost i obranu, izjavio je da ta tema više ne može čekati, te da Ukrajina mora pokazati da nije izgubila svoju poziciju u Azovskom moru.

Turchinov kaže da je cilj Rusije okupacija Azovskog mora, uspostava nove pomorske granice, te samim tim legitimizacija okupacije Krima.

Nakon nedavnog incidenta koji se zbio s brodovima ukrajinske mornarice i ruske obalne straže u tjesnacu Kerch, Ukrajina ovaj put očekuje da će joj se brodovi NATO-a pridružiti u ovom poduhvatu.

Bilo bi logično da brodovi NATO-a, kojeg smo pozvali da posjeti naše pomorske luke u Azovskom moru, osigura da se Rusija pridržava međunarodnog prava.

Kijev je također pozvao dužnosnike OSCE-a da budu promatrači na ukrajinskim brodovima, te se uvjere da Ukrajinci ne krše zakone ni međunarodna pravila.

Rusija je za protekli incident optužila Ukrajinu, te poručila da se radilo o planiranom i namjernom incidentu s ukrajinske strane. Rusi nisu ostali nijemi niti na novu najavu prolaska ratnih brodova tjesnacem.

Ovo je samo najava još jedne provokacije, to je krajnje neodgovorno“, kazala je glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Maria Zakharova

Generalna skupština UN-a upravo je donijela rezoluciju kojom osuđuje prisutnost ruske vojske na Krimskom poluotoku. 66 zemalja glasalo je za rezoluciju, dok su 72 zemlje izbjegle glasanje.