Dmytro Kuleba, ukrajinski ministar vanjskih poslova, javno je zatražio da sve države učine protuzakonitim prikaz simbola „Z“ kao način izražavanja proruskih stajališta.

Dok su neke europske države već zabranile korištenje slova „Z“, simbola povezanog s invazijom koja je u tijeku jer se često koristi za označavanje vozila kojima upravlja vojska te zemlje uz druga slova poput „V“ i „O“, Ukrajina ide dalje, tražeći od svih zemalja da uvedu zabranu.

Pozivam sve države da kriminaliziraju korištenje simbola ‘Z’ kao način da se javno podrži ruski agresivni rat protiv Ukrajine“, napisao je ministar Kuleba.

„’Z’ znači ruski ratni zločin, bombardirani gradovi, tisuće ubijenih Ukrajinaca”, nastavio je.

Javna potpora ovom barbarstvu mora biti zabranjena“, nastavio je ministar vanjskih poslova.

Dok mnoge nacije u zapadnom svijetu trenutno nemaju pravila protiv prikazivanja ovog simbola, druge su proaktivno učinile prorusku upotrebu slova Z ilegalnom prije nego što su ih ukrajinski dužnosnici javno pritisnuli da to učine.

Jedna od tih nacija je Njemačka, a vlasti su već zaprijetile da bi se svatko tko pokaže „Z“ mogao suočiti s do tri godine zatvora.

Zabranu su prvotno najavile vlasti u brojnim saveznim državama diljem zemlje, prije nego što je državno Federalno ministarstvo unutarnjih poslova objavilo da će svatko tko se usudi izraziti prorusko stajalište – uključujući i prikazom slova „Z“, biti izložen kaznenom progonu.

Ruski agresivni rat protiv Ukrajine je kazneno djelo“, objavilo je ministarstvo. „Svatko tko javno odobrava ovaj agresivni rat može biti krivično gonjen.

To se također odnosi i na pokazivanje simbola ‘Z’“, nastavilo je ministarstvo. „Savezne sigurnosne agencije prate korištenje simbola.