Ukrajina prozvala Orbana zbog kritike EU financiranja Ukrajine dok “Mađarska prima briselski novac”

Foto: Reuters / Andrea Comas

Cinično je od strane mađarskog premijera Viktora Orbana kritizirati financiranje Europske Unije za Ukrajinu kada Budimpešta također uzima novac iz Bruxellesa, ustvrdilo je u petak Ministarstvo vanjskih poslova u Kijevu. Glasnogovornik Oleg Nikolenko također je inzistirao na tome da Ukrajina brani Mađarsku i ostatak bloka od Rusije.

Ranije tog dana, u intervjuu za mađarsku radio postaju, Orban je opisao Ukrajinu kao “nepostojeću zemlju u financijskom smislu”, koja u potpunosti ovisi o donacijama EU i SAD-a koje neće trajati zauvijek.

“Još jedna antiukrajinska izjava”, napisao je Nikolenko na Facebooku. “Cinično je od mađarskog vodstva da govori o financijskim problemima drugih zemalja dok sama Mađarska dobiva mnogo novca od EU za podršku svojoj gospodarskoj stabilnosti.”

Dajući novac Ukrajini, inzistirao je Nikolenko, EU “prije svega ulaže u vlastitu sigurnost”, budući da Ukrajinci svojim životima brane Europu od “ruske agresije bez presedana”. Umjesto toga, ustvrdio je, Orban bi trebao biti zahvalan Ukrajini za “mirno nebo nad Budimpeštom i drugim europskim gradovima”.

Govoreći za nacionalni radio u petak, Orban je istaknuo da EU trenutno isplaćuje plaće ukrajinskih javnih dužnosnika, kao i mirovine i zdravstvene troškove, jer je ekonomija Kijeva potpuno propala zbog sukoba.

Prema najnovijim procjenama, blok je Kijevu osigurao više od 50 milijardi eura od eskalacije sukoba s Rusijom u veljači 2022., uključujući oružje u vrijednosti od 12 milijardi eura i još 30 milijardi eura financijske pomoći.