Ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski naložio je svojoj vladi da razmotri preimenovanje Rusije u ‘Moskovija’, što je neslužbena oznaka koja se koristila prije nekoliko stoljeća. Taj potez dolazi nakon peticije koja tvrdi da korištenjem riječi ‘Rusija’ Ukrajina time podupire “opasnu tvrdnju” da je njezin susjed izravni potomak Kijevske Rus.

U izjavi od petka, Zelenski je rekao da se obratio ukrajinskom premijeru Denisu Shmigalu sa zahtjevom za “sveobuhvatnu obradu” peticije, koja je prikupila potrebnih 25.000 glasova za razmatranje.

To pitanje “treba pažljivo razraditi kako u smislu povijesnog i kulturnog konteksta, tako i iz perspektive mogućih međunarodnih pravnih posljedica”, uz sudjelovanje znanstvenih institucija u procesu, dodao je ukrajinski predsjednik.

Komentirajući taj potez, glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Maria Zakharova izjavila je da je to “još jedan dokaz pokušaja da se od Ukrajine stvori ‘anti-Rusija'”.

Naziv ‘Moskovija’ potječe iz vremena Velike kneževine Moskve, jedne od kneževina Kijevske Rus u kasnom srednjem vijeku. Moderna ruska država nastala je oko ovog središta moći, zadržavajući povijesne i kulturne korijene koji potječu iz Kijevske Rus.

Autor peticije, koja je predana krajem studenog 2022., tvrdi da naziv ‘Rusija’ ‘daje temelja za daljnje zadiranje’ u povijest Kijevske Rus jer stranci često brkaju pojmove ‘Rusija’ i ‘Rus’. Mnogi ukrajinski nacionalisti odbacuju ideju da njih dvoje imaju neku vrstu povijesne veze, tvrdeći da se samo Ukrajina može smatrati pravim nasljednikom Kijevske Rus.

U peticiji se također traži da se riječ ‘ruska’ zamijeni s ‘moskovska’ i da se Ruska Federacija preimenuje u ‘Moskovska Federacija’.