Ukrajina razmatra prijedlog o legalizaciji istospolnih partnerstava – „to naši saveznici traže od nas”

Foto: Steve Eason

Bivša zamjenica ukrajinskog ministra kulture predložila je legalizaciju istospolnih civilnih partnerstava, tvrdeći da bi se time nagradilo služenje LGBTQ vojnika i zadovoljilo strane podupiratelje Kijeva. Inna Sovsun iz stranke Golos objavila je u utorak da je podnijela prijedlog zakona na razmatranje parlamentu.

“Legalizacija istospolnih zajednica sada mi je vrlo važna, jer ako se vratim kući mrtav, moj me partner ne može ni pokopati”, bio je jedan od argumenata Facebook zajednice ukrajinskih LGBT vojnika i saveznika koje je Sovsun citirala.

Prijedlog zakona rezultat je devetomjesečnog rada u kojem su sudjelovale dvije nevladine organizacije. Uspostavio bi pravni temelj za osobe u istospolnim vezama za reguliranje vlasništva nad imovinom, nasljedstva, mirovina i naknada u slučaju smrti, tvrdi Sovsun.

“Mogla bih reći da je to ono što naši zapadni saveznici zahtijevaju od nas – i istina je da zahtjevaju”, ali 56% Ukrajinaca slaže se da bi LGBTQ osobe trebale imati pravo na civilna partnerstva, napisala je. “Kao društvo, sazreli smo izvan ‘ruske močvare’ i sovjetskog svjetonazora.”

Budući da Ukrajina cijeni “ljudsko dostojanstvo i slobodu”, Ukrajinci su “jednostavno drugačija biološka vrsta” od Rusa, zaključila je.