Ukrajinski predsjednik objavio je da Ukrajina službeno podnosi zahtjev za članstvo u NATO-u, nekoliko sati nakon što je Vladimir Putin na ceremoniji u Kremlju rekao da pripaja četiri ukrajinske pokrajine.

U govoru snimljenom ispred njegovog predsjedničkog ureda u Kijevu, Zelenskiy je rekao da poduzima ovaj “odlučujući korak” kako bi zaštitio “cijelu zajednicu” Ukrajinaca. Obećao je da će se prijava dogoditi na “ubrzan način”.

“De facto, već smo se probili do NATO-a. De facto, već smo dokazali kompatibilnost sa standardima saveza. Oni su stvarni za Ukrajinu – stvarni na bojnom polju i u svim aspektima naše interakcije”, rekao je. “Vjerujemo jedni drugima, pomažemo jedni drugima i štitimo jedni druge. Ovo je savez. Zapravo. Danas se Ukrajina prijavljuje da to postane de jure.”

Predsjednik je potpisao pristupnicu, kao i predsjednik parlamenta Ruslan Stefanchuk i premijer Denys Shmyhal.

Malo je vjerojatno da će Savez prihvatiti skori ulazak Ukrajine u NATO dok je ona u ratnom stanju. Kao članica NATO-a, kolege članice bile bi prisiljene aktivno je braniti od Rusije – što je obveza koja nadilazi opskrbu oružjem.

U svom obraćanju u petak, koje je podijelio na Telegramu, Zelenskiy je odbacio ceremoniju u Moskvi kao besmislenu “farsu”. Rekao je da mirovni pregovori s Rusijom neće biti mogući dok je Putin predsjednik. “Putin ne zna što je dostojanstvo i poštenje. Spremni smo za dijalog s Rusijom, ali samo s drugim ruskim predsjednikom”, rekao je.