Ukrajinski ministar financija Sergej Marchenko zatražio je od američke vlade najmanje 2 milijarde dolara mjesečno hitne ekonomske pomoći. Dužnosnik je također otkrio da se Kijev nada prikupiti dodatnih 3 milijarde dolara mjesečno iz drugih izvora.

Govoreći za Washington Post, Marchenko je rekao da Ukrajina treba “pokriti ovaj jaz upravo sada kako bi privukla potrebna financijska sredstva i pobijedila u ovom ratu”.

Tijekom svog prošlotjednog posjeta Washingtonu, DC, Marchenko se susreo s brojnim visokim američkim dužnosnicima, upozorivši ih da bez tražene financijske potpore Ukrajina vjerojatno neće moći izaći na kraj s, kako je rekao, humanitarnom krizom koju je izazvala ruska vojna ofenziva. Za pokrivanje trenutnih potreba Ukrajine u travnju, svibnju i lipnju potrebno je ukupno 5 milijardi dolara mjesečno, objasnio je ministar. Osim toga, očekuje se da će Kijev zatražiti još jednu tranšu na putu kako bi pomogao Ukrajini da se oporavi od sve nastale štete.

Prošlog četvrtka ministar je navodno nazočio i privatnoj večeri koju je organizirao zamjenik ministra financija Wally Adeyemo, a na kojoj su bili predstavnici vodećih američkih tvrtki kao što je Goldman Sachs i udruge lobista Business Roundtable. Štoviše, Marchenko se susreo s ministricom financija Janet Yellen tijekom summita G20 u Washingtonu prošle srijede.

Zelensky procjenjuje financijske gubitke Ukrajine PROČITAJ JOŠ: Zelensky procjenjuje financijske gubitke Ukrajine

Od početka ruske vojne ofenzive u Ukrajini krajem veljače, SAD je već izdvojio oko milijardu dolara ekonomske pomoći Kijevu. Bidenova je administracija prošlog tjedna odobrila dodatnih 500 milijuna dolara, povrh izdašne vojne pomoći.

Yellen je rekla novinarima prošlog četvrtka da Amerika mora “pronaći načine da zadovolji potrebe Ukrajine”. Dodala je da će to “uključujući povratak u Kongres s dodatnim zahtjevom”. Njezini su komentari uslijedili ubrzo nakon što je predsjednik Joe Biden jasno dao do znanja da će zatražiti od Kongresa da da zeleno svjetlo za veću financijsku pomoć Ukrajini – nešto što je anonimni američki dužnosnik opisao za Washington Post kao jedan od glavnih prioriteta administracije.

Nekoliko članova Kongresa i visokih ukrajinskih dužnosnika u više je navrata predlagalo da se zamrznuta sredstva koja pripadaju ruskoj središnjoj banci predaju Ukrajini. Međutim, Bidenova administracija dosad je prestala davati bilo kakva obećanja. Yellen je ovu potencijalnu primopredaju opisala kao nešto što “ne bi željela učiniti tako olako”, rekavši novinarima da je “to nešto za što mislim da bi se naša koalicija i partneri trebali osjećati ugodno i podržavati”.