Ukrajina: „Tražit ćemo još oružja sve dok ne pobijedimo Rusiju“

Foto: Sean Gallup

Kijev više neće tražiti isporuke oružja od Zapada tek nakon što Ukrajina pobjedi Rusiju, izjavio je u ponedjeljak ministar vanjskih poslova Dmitrij Kuleba, dodajući da su isporuke dio “recepta za poraz” moskovskih snaga.

Govoreći za Bloomberg TV, Kuleba je ukazao da unatoč stalnom dotoku zapadnog naoružanja u zemlju, Kijevu treba još više toga, s obzirom da se sada bori protiv takvog “neprijatelja” kao što je Rusija.

“Ponekad me pitaju kad će biti dovoljno oružja koje smo dobili. I uvijek kažem… bit će dosta tek kada Ukrajina pobijedi. Do tada tražit ćemo više”, rekao je.

Ministar vanjskih poslova također je primijetio da je nedavna protuofenziva Kijeva u regiji Harkova pokazala da je kombinacija “izdržljivosti” ukrajinskih snaga u Kijevu i oružja koje isporučuje Zapad, od kojih većina dolazi iz SAD-a, “recept za poraz Rusije.” Moskva je, međutim, inzistirala na tome da je povukla svoje trupe iz nekih područja kako bi se “pregrupirala” i ojačala ruske snage u regiji Donjecka.

Istodobno, Kuleba je priznao da je održivost zapadnih isporuka oružja pitanje koje kijevske vlasti moraju stalno pokretati dok razgovaraju sa svojim zapadnim kolegama.