Ukrajina zabranila svojim sportašima sudjelovanje na natjecanjima gdje sudjeluju Rusi ili njihovi saveznici

Foto: Artur Widak

Vlada Ukrajine objavila je novu politiku kojom se svojim nacionalnim timovima zabranjuje sudjelovanje u svim međunarodnim događajima koji uključuju sportaše iz zemalja za koje se zna da imaju bliske vojne veze s Rusijom. Politika, koja je u utorak objavljena na web stranici Ministarstva mladeži i sporta, odnosi se na sve ukrajinske timove u olimpijskim, neolimpijskim i paraolimpijskim disciplinama.

“Odmah stupa na snagu, službena izaslanstva ukrajinskih reprezentacija neće sudjelovati na međunarodnim sportskim natjecanjima u kojima sudjeluju sportaši iz zemalja koje imaju bliske vojne veze s našom susjednom državom”, stoji u priopćenju.

Politika također zahtijeva od nacionalnih saveza da “pomno prate” moguće sudjelovanje sportaša iz gore navedenih zemalja u međunarodnim sportskim događajima. U dokumentu stoji da bi se sportski savezi za koje se utvrdi da krše zabranu mogli izgubiti nacionalni status i biti isključeni iz državnog financiranja.

Prošlog mjeseca Međunarodni olimpijski odbor izdao je niz preporuka za međunarodne sportske saveze o sudjelovanju sportaša iz određenih zemalja, kojima je zabranjeno natjecanje nakon izbijanja vojnog sukoba između dviju susjednih zemalja.

Prema olimpijskim smjernicama, sportašima iz zemalja s bliskim vojnim vezama sa susjednom zemljom dopušteno je sudjelovati na međunarodnim turnirima pod neutralnom zastavom pod uvjetom da nemaju vojne veze i da nisu izrazili podršku vojnoj operaciji svog susjeda.

Krajem ožujka Ukrajina je spriječila svoje sportaše da sudjeluju u kvalifikacijama za Olimpijske igre u Parizu 2024. ako na njima nastupaju sportaši iz navedenih zemalja. Ukrajinski predsjednik Volodymyr Zelenksy također je pozvao sve zemlje na bojkot Igara.

Dok su mnoge međunarodne federacije u sportovima poput mačevanja, taekwondoa, hrvanja, skateboardinga i stolnog tenisa odlučile dopustiti sportašima iz pogođenih zemalja da se vrate na natjecanja, mnoge druge odbile su se pridržavati smjernica MOO-a.

Rusija je izrazila nezadovoljstvo Olimpijskim smjernicama, nazvavši ih “nerazumnim, pravno ništavnim i pretjeranim”. Predsjednik Ruskog olimpijskog odbora Stanislav Pozdnjakov osudio je zahtjev da se natječu pod neutralnom zastavom kao kršenje ljudskih prava i kršenje olimpijskih načela i povelje UN-a.