Njemačka ima moralnu odgovornost za budućnost Ukrajine i stoga je dužna prodati Kijevu oružje kako bi se zemlja mogla obraniti od navodne ruske agresije, tvrdi njezin veleposlanik u Berlinu.

Govoreći u sklopu intervjua za medijsku grupu Funke objavljenog u ponedjeljak, ukrajinski veleposlanik u Njemačkoj Andrey Melnik rekao je: “pozivamo [njemačku] vladu da napusti svoju sadašnju poziciju, koja je sa stajališta moralnosti apsolutno nepotrebna, i hitno osigurati Ukrajini potrebno obrambeno oružje. Imamo pravo na samoobranu.”

Berlin trenutno ne isporučuje oružje zemljama u kojima postoje vojni sukobi. Istočnoeuropska nacija doživljava krvave unutarnje borbe od Majdana 2014., kada je vlada srušena nasilnim uličnim prosvjedima, a sukobi su eskalirali u regiji Donbasa posljednjih mjeseci.

Melnik je rekao da odbijanje vlade da dostavi oružje “izaziva veliko nezadovoljstvo u ukrajinskom društvu i može imati ozbiljne posljedice po bilateralne odnose”.

Prema veleposlanikovim riječima, Njemačka snosi istu odgovornost prema Ukrajini kao i Izraelu, zbog djelovanja te zemlje u Drugom svjetskom ratu, te je pozvao Berlin da “aktivnije radi” na nadama Kijeva da se uzdigne u EU i NATO.

Međutim, odgovarajući kasnije u ponedjeljak na Melnikov zahtjev da Berlin isporuči Kijevu oružje, njemački kabinet ministara je u priopćenju rekao da vojna sila neće pomoći u rješavanju sukoba u Ukrajini, pozivajući sve strane da pronađu “političko” rješenje.