Tenkovi Leopard 2 vrijede “zlata za odlučujuću ofenzivu” i Njemačka bi ih trebala isporučiti više na prve linije, kaže bivši veleposlanik u Njemačkoj koji sada radi na prikupljanju isporuka opreme iz inozemstva Andrij Melnyk. Rekao je, prema njemačkom Tagespiegelu: “Ukrajinska vojska najhitnije treba mnogo više zapadnih borbenih tenkova, borbenih vozila pješaštva i drugih oklopnih vozila”.

List primjećuje da je Njemačka do sada donirala 18 glavnih borbenih tenkova Leopard 2, ali ih kod kuće ima više od 300, tako da je Melnyk naveo da tvrdi da bi Berlin mogao dati više – čak i trostruko – a da ne ugrozi vlastitu sigurnost.

Melnyk je zatražio i još 60 oklopnih transportera Marder njemačke proizvodnje, a tvrdi se da njegovi zahtjevi ne nailaze na neblagonaklone uši. List primjećuje da su visoki političari iz stranke bivše kancelarke Angele Merkel, Demokršćani, rekli da je važno “zamijeniti sav uništeni materijal”.

Iako trenutno nije javno poznato koliko je tenkova Leopard 2 njemačke proizvodnje uništeno u Ukrajini otkako su prošlog tjedna prvi put javno poslani na liniju bojišnice, čini se sigurnim da barem jedan jest. Osim toga, Rusija putem svojih državnih propagandnih kanala tvrdi da je uništila još nekoliko.