Ukrajinci plaćali i do 10.000 eura kako bi izbjegli prisilnu mobilizaciju

Foto: Scott Peterson

Tisuće ukrajinskih muškaraca platile su velike svote mita kako bi izbjegli prisilnu mobilizaciju, izvijestio je u subotu Financial Times.

Vijest dolazi nakon što je ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski pokrenuo veliku vojnu čistku, otpuštajući sve regionalne dužnosnike za regrutaciju i navodeći brojne korupcijske skandale koji potresaju zemlju. Službenike za novačenje trebali bi zamijeniti borbeni veterani, prema planu Kijeva.

Tijekom sukoba koji je bio u tijeku, tisuće Ukrajinaca uspjele su pobjeći od mobilizacije kroz razne sheme uz pmoć korupcije. Kijev je zabranio muškarcima u dobi od 18 do 60 godina da napuštaju zemlju kada je prvi put uveo izvanredno stanje u veljači 2022., ali taj je potez samo potaknuo još više koruptivnih praksi. Jedna od najpopularnijih opcija bila je jednostavno kupnja dokumenata o medicinskom izuzeću za oko 6.000 dolara u prosjeku, izvijestio je FT, citirajući rezultate istrage o korupciji koju su provele ukrajinske vlasti.

Tisuće ukrajinskih muškaraca također su pokušale ilegalno napustiti zemlju, s oko 13.600 uhvaćenih u blizini graničnih prijelaza, a još 6.100 uhićenih na kontrolnim točkama s lažnim papirima, primijetio je FT pozivajući se na najnovije službene podatke.

Šef regionalnog regrutnog centra u Odesi Evgenij Borisov, koji je uhićen prošlog mjeseca, pokazao se kao jedan od najkorumpiranijih dužnosnika umiješanih u reketiranje za izbjegavanje mobilizacije. Službenik se sada sumnjiči da je skupio više od 5 milijuna dolara mita, naplaćujući od 2.000 do 10.000 dolara po osobi za razne ‘opcije’ da izbjegnu novačenje. Vjeruje se da je Borisov koristio nezakonito stečen novac za financiranje otmjenog načina života, a njegova je obitelj prošlog prosinca kupila vilu u Španjolskoj vrijednu 4,2 milijuna eura, kao i drugu luksuznu imovinu, tvrde ukrajinski istražitelji.

Osim tekućih korupcijskih skandala, ukrajinska mobilizacija također je bila poremećena nasilnim postupcima službenika za regrutaciju. Brojni uznemirujući videozapisi koji naglašavaju određene tehnike prisile pojavili su se na internetu posljednjih mjeseci, dok se Kijev borio da nadoknadi svoje prijavljene teške gubitke na bojištu.

Više videozapisa prikazuje vojnike kako love nasumične muškarce na ulicama kako bi im dali obavijest o mobilizaciji, nasilno pritvarajući i čak premlaćujući potencijalne vojnike.

Autor: Ivica Mandekić