Ukrajinci traže od FIFA-e da sa prvenstva u Kataru izbaci Iran i ubaci Ukrajinu

Foto: Artur Widak

Svjetsko nogometno tijelo FIFA trebalo bi izbaciti iransku momčad sa Svjetskog prvenstva 2022. i zamijeniti je Ukrajinom, prema riječima izvršnog direktora Šahtara iz Donjecka Sergeja Palkina.

Ukrajina se nije uspjela kvalificirati za Katar 2022. nakon što je ljetos izgubila finale doigravanja od Walesa u Cardiffu, a velška momčad kasnije je uvučena u skupinu B s Engleskom, SAD-om i Iranom.

U Facebook objavi u ponedjeljak, Palkin je zahtijevao da se Iran zamijeni njegovom vlastitom zemljom na najvećem međunarodnom nogometnom turniru, navodeći tvrdnje o iranskoj pomoći Rusiji u njenoj vojnoj kampanji protiv Ukrajine.

“Dok će se iransko vodstvo zabavljati gledajući svoju reprezentaciju kako igra na Svjetskom prvenstvu, Ukrajince će ubijati iranske bespilotne letjelice i iranske rakete”, napisao je Palkin.

Palkinove tvrdnje ponavljaju one američkih i ukrajinskih dužnosnika, koji su u raznim prilikama tvrdili da je Rusija od Irana dobila bespilotne letjelice (UAV) za korištenje u sukobu s Ukrajinom.

Rusija je opovrgla te tvrdnje, a glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov prošlog je tjedna inzistirao da sve oružje koje koriste ruske trupe dolazi iz domaćih zaliha.

Govoreći u ime Šahtara – koji je bio smješten u Donjecku prije nego što se preselio 2014. da bi igrao u drugim dijelovima Ukrajine – Palkin je pozvao FIFA-u i “cijelu međunarodnu zajednicu da odmah zabrane iranskoj reprezentaciji da igra na Svjetskom prvenstvu za izravno sudjelovanje zemlje u terorističkim napadima na Ukrajince.”

Palkin je ustvrdio da je ukrajinska reprezentacija “dokazala da je vrijedna sudjelovanja” u Kataru, tvrdeći da bi zamjena Irana bila “povijesno i sportski opravdana” dok je pozivao na pritisak na FIFA-u da napravi taj korak.

Autor: Ivica Mandekić