Ukrajinska policija izvršila je raciju na privatnu kliniku za oplodnju koja je navodno prodavala djecu u Kinu. Uhićeni su optuženi za trgovinu ljudima, iako je poznato da se takav „biznis“ poduže vrijeme odvija u toj zemlji.

Slučaj je u javnost iznijelo Ministarstvo unutarnjih poslova u subotu navodeći kako je policija razbila „lanac trgovine ljudima“ koji se nalazio u klinici za oplodnju u Kijevu, prenosi RT.

Daljnje detalje o slučaju podijelio je zamjenik ministra unutarnjih poslova Anton Gerašenko na svojoj Facebook stranici. U lanac su bili uključeni šefica klinike, njezin sin, kao i dvojica drugih ukrajinskih i troje kineskih državljana. Optuženi su za trgovinu ljudima, koja može rezultirati s do 12 godina zatvora uz oduzimanje imovine.

Većina klijenata klinike bili su samohrani kineski muškarci „određene orijentacije“, kako je Gerashenko rekao, ne precizirajući na što točno misli. Iako se ne zna točan broj beba koje su prodane u Kinu, najmanje 140 kineskih državljana je pod istragom, dodao je službenik.

Cijena za jedno dijete bila je oko 50.000 dolara. Znatna svota obuhvaćala je umjetnu oplodnju surogat majke, pravnu podršku i organizaciju izmišljenih brakova potrebnih za olakšavanje krijumčarenja djece u inozemstvo. Nije jasno jesu li očevi djece bili oni koji su ih zatim usvojili.

Pet novorođenih beba, za koje se pretpostavlja da su uskoro trebale biti prodane, istražitelji su pronašli u privatnim stanovima diljem ukrajinske prijestolnice i smjestili u rodilišta.

Iako su osumnjičeni optuženi za „trgovinu ljudima“, surogat majčinstvo nije regulirano nikakvim zakonima u Ukrajini i nalazi se u sivoj zoni pravosuđa. Kako to zakonom nije izričito zabranjeno, nije potrebno ništa više od jednostavnog ugovora između surogat majke i budućih udomitelja.