Ukrajinska pravoslavna crkva i službeno se odvojila od Moskve

Foto: Reuters / Murad Sezer

Samo dan prije pravoslavnog Božića, konstantinopolski vrhovni patrijarh Bartolomej I. uručio je službenu odluku o priznanju samostalne Ukrajinske pravoslavne crkve njihovim predstavnicima.

Bartolomej I. uručio je patrijarsku uredbu kojom proglašava novoformiranu Ukrajinsku pravoslavnu crkvu neovisnom od Ruske pravoslavne crkve.

Ekumenski patrijarh Bartolomej I., koji se smatra „prvim među jednakima“ u pravoslavnom svijetu, poručio je Ukrajincima da su oni „čekali ovaj blagoslovljen dan punih sedam stoljeća“, te da napokon „mogu uživati u samostalnosti, i biti slobodni od ovisnosti o vanjskim čimbenicima“.

Uredbu je Bartolomej I. potpisao u prisustvu ukrajinskog predsjednika Petra Poroshenka, koji je samo iz tog razloga doputovao u Istanbul, nekadašnji Konstantinopol. U pratnji je bio i patrijarh nove Ukrajinske pravoslavne crkve Epiphanius.

Ruska pravoslavna crkva žestoko se protivi stvaranju samostalne ukrajinske crkve, smatrajući to protuzakonitim prema odredbama kanonskog prava i štetno za stoljetne veze Moskve i Kijeva. Ruski patrijarh Kiril optužio je ukrajinsku vlast za „očito uplitanje u crkvene odnose“, te je poručio da će novonastala situacija izazvati „civilizacijsku katastrofu“.