Osiguravanje financijske potpore postaje sve teže za Kijev jer zapadni partneri prebacuju fokus na unutarnja pitanja i geopolitičke napetosti, rekao je ukrajinski ministar financija za Reuters u subotu.

Govoreći na marginama sastanaka Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i Svjetske banke u Marakešu, Sergej Marčenko rekao je da Kijev sada mora uložiti “dvostruki napor kako bi uvjerio naše partnere da nam pruže potporu u usporedbi s prošlogodišnjim sastancima” u Proljeće.

“Vidim puno umora, vidim puno slabosti među našim partnerima, oni bi htjeli zaboraviti na rat, ali rat još uvijek traje, u punom obimu”, rekao je ministar govoreći o sukobu s Rusijom.

Među čimbenicima koji odvraćaju pozornost Zapada od Ukrajine, dužnosnik je naveo neprijateljstva između palestinske militantne skupine Hamas, koja kontrolira Gazu, i Izraelskih obrambenih snaga. Mnogi strahuju da bi se sukob mogao proširiti na širi Bliski istok, poremetivši cjelokupno globalno gospodarstvo, budući da je regija ključni opskrbljivač energijom i ključno prometno središte.

Marchenko je također ukazao na izbore sljedeće godine u SAD-u i Europi kao još jednu smetnju. Naglasio je da “geopolitički pomak i unutarnji politički kontekst u različitim zemljama” čine vlade saveznika manje usredotočenima na potporu Ukrajini.

Kijev trenutno treba zapadnu financijsku potporu kako bi pokrio većinu svojih 43 milijarde dolara potrebnih proračunskih troškova u 2024.

“Već imamo neke obećane obveze, poput 5,4 milijarde dolara iz programa MMF-a, a očekujemo obveze od Japana i Ujedinjenog Kraljevstva, i naravno, oslanjamo se na naše ključne partnere i saveznike Sjedinjene Države i Europsku uniju”, rekao je Marchenko. Ukrajina također traži načine za restrukturiranje svog međunarodnog duga i osiguranje novog financiranja, rekao je dužnosnik, ne navodeći vremenski okvir za početak razgovora s privatnim vjerovnicima.

Ranije ovog tjedna, Marčenko je na X (bivši Twitter) napisao da je Ukrajina primila tranšu od 1,2 milijarde dolara pomoći od Washingtona, čime je američka potpora Kijevu ove godine iznosila 10,9 milijardi dolara. EU je obećao Ukrajini pomoć od 18 milijardi eura (18,9 milijardi dolara) ove godine, a Bruxelles trenutno radi na još jednom paketu potpore od 50 milijardi eura koji će se distribuirati od 2024. do 2027. godine.