Ukrajinska vlast proglasila izvanredno stanje – ruska prijetnja ili nadolazeći izbori?

Foto: AFP 2018 / Genya Savilov

Ukrajinski predsjednik Porošenko proglasio je izvanredno stanje u toj zemlji nakon pomorskog insidenta između ukrajinskih brodova i ruske obalne straže u tjesnacu Kerch. Moskva tvrdi da ukrajinski brodovi nisu najavili svoj naum da prođu kroz Kerch, te da su čak večer prije negirali namjeru da prođu onuda. Tjesnac Kerch spaja Crno more i Azovsko more, te razdvaja Krim od ruske obale. Rusija je nedavno na tom mjestu izgradila most koji spaja Krim s ruskom obalom. Ruska obalna straža zaustavila je ukrajinske brodove i zapljenila ih, te privela posade.

Kijev je na čitavu situaciju odgovorio proglašenjem izvanrednog stanja u zemlji, dok je predsjednik Porošenko izjavio da „postoji ozbiljna opasnost od ruske invazije“.

[do_widget id=text-53]

Bitno je spomenuti da je ovo prvi put da je proglašeno izvanredno stanje, koje čak nije bilo proglašeno niti tijekom 2014. i 2015. godine, u vrijeme najžešćih borbi na istoku Ukrajine. Stoga se mnogi pitaju što je Poroshenka nagnalo da proglasi izvanredno stanje radi ovakvog, relativno minornog incidenta?

Odgovor možda leži u činjenici da se na proljeće u Ukrajini održavaju predsjednički izbori, a na kojima prema sadašnjim anketama aktualni predsjednik stoji vrlo loše. Naime, Porošenko bi kako sad stoje stvari, trebao dobiti samo osam posto glasova, tek na trećem mjestu. Radi li se stoga možda o planiranoj provokaciji s ciljem uvođenja izvanrednog stanja?

Porošenko je prvotno predložio izvanredno stanje u trajanju od 60 dana, no nakon pritiska javnosti i opozicije skratio ga je na 30 dana. Prikladno za aktualnu vlast, izvanredno stanje daje ovlasti ukrajinskoj vlasti da ograniči građanske slobode, uključujući slobodu medija i javnog okupljanja.

To zapravo znači da određeni mediji mogu biti zatvoreni ako vlada odluči da rade protivno interesima nacionalne sigurnosti. Vlast također dobiva ovlasti da zabrani prosvjede i okupljanja, kao i ograniči slobodu kretanja svojih građana. Sve to bi potencijalno moglo imati značajan utjecaj na predizbornu kampanju i rezultate izbora.