Foto: Sergei Supinsky

Stranci koji se žele dobrovoljno prijaviti na prve crte bojišnice u Ukrajini ne bi se trebali pojaviti u zemlji ako nisu imali prethodnu obuku i pravo borbeno iskustvo“, upozorila je Međunarodna legija teritorijalne obrane Ukrajine (ILDU), koja u svoje redove prima strane dobrovoljce.

Govoreći za kanadski informativni kanal CTV News u subotu, glasnogovornik ILDU-a Damien Magrou rekao je da će strana legija, uspostavljena da privuče dobrovoljce iz cijelog svijeta, prihvatiti samo borce koji već se već znaju snalaziti na bojištu.

Trenutno tražimo ljude isključivo s borbenim iskustvom“, rekao je Magrou. „Imali smo, nažalost, dosta ljudi koji su dolazili u Ukrajinu i bili odbijeni jer nemaju ovo iskustvo.“

Magrou je rekao da je ILDU već privukao borce iz 50 zemalja diljem svijeta. Jedina obuka koja se nudi je dopunska obuka s ciljem da se borci upoznaju s korištenjem ukrajinske opreme, rekao je, dodajući da bi osobama koji se pojave bez potrebnog iskustva bilo bolje volontirati za humanitarne skupine.

Kijev procjenjuje da se oko 20.000 stranaca pridružilo ILDU otkako je Rusija pokrenula svoju agresiju krajem veljače.