Ukrajinska vojska obučavat će se na njemačkim tenkovima u Poljskoj, ministar uvjeren da će Njemačka popustiti

Foto: Philipp Schulze

Ukrajinski ministar obrane Aleksej Reznikov izjavio je u petak da će ukrajinska vojska započeti obuku na njemačkim tenkovima Leopard 2 u Poljskoj, unatoč činjenici da Berlin i njegovi NATO saveznici još nisu postigli dogovor o opskrbi tenkovima.

Govoreći za američke medije, Reznikov je rekao da osim Poljske, “zemlje koje već imaju tenkove Leopard mogu započeti misije obuke za naše tenkovske posade.”

“Počet ćemo s tim, a odatle ćemo nastaviti”, nastavio je. “Nadam se da će Njemačka slijediti njihov proces, provesti interne konzultacije i donijeti odluku o transferu tenkova. Optimist sam što se toga tiče jer je prvi korak napravljen.”

Reznikov je govorio nakon sastanka ‘Kontaktne skupine za obranu’ koju predvode SAD – panela od gotovo 50 zemalja koje se redovito sastaju kako bi obećale nove pakete oružja za Ukrajinu. Dok je američki ministar obrane Lloyd Austin iskoristio ovu prigodu da Kijevu obeća novi paket vojne pomoći vrijedan 2,5 milijardi dolara, Njemačka se nije obvezala na isporuku borbenih tenkova Leopard 2 ili na dopuštanje drugim europskim zemljama da izvoze vlastite zalihe Leoparda 2 u Ukrajinu.

Poljska je, međutim, zaprijetila da će poslati četrnaest tenkova Leopard 2 u Ukrajinu čak i bez dopuštenja Njemačke. Iako je pristanak Berlina ugovorna obveza, poljski premijer Mateusz Morawiecki izjavio je u srijedu da je “pristanak sekundarno pitanje” i da će njegova vlada “sama učiniti pravu stvar” ako bude potrebno.

Reznikov nije jedini ukrajinski dužnosnik koji očekuje da će Njemačka na kraju odobriti isporuku tenkova. “Njemačka će to ipak učiniti kasnije”, rekao je ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitrij Kuleba za njemačku TV ranije ovog mjeseca. “To smo već vidjeli sa samohodnim haubicama, s protuzračnim sustavom IRIS-T i nedavno sa sustavima Marder i Patriot.”