Ukrajinski vojni dužnosnici upleteni su u žestoku raspravu o tome mogu li udarne bespilotne letjelice Grey Eagle koje nude SAD biti učinkovite protiv sve otpornije ruske protuzračne obrane, dok Bidenova administracija razmatra da Kijevu pruži sustave koji su postali sveprisutni u ratovima u Iraku i Afganistanu.

Rizik od uništenja dronova u Ukrajini, gdje su jeftiniji udarni dronovi poput turskog Bayraktara imali značajan utjecaj na rusku vojsku u prvim danima rata, porastao je kako se borba preselila na istok u regiju Donbas, gdje se nalaze skupovi naprednih sustava protuzračne obrane, kao što su raketne baterije S-300 i S-400.

“Vrlo je opasno koristiti ovako skupe dronove u našem slučaju, zbog neprijateljske protuzračne obrane, ovo nije Afganistan”, rekao je jedan od ukrajinskih pilota s kojima je razgovarao američki medij Foreign Policy.

I ukrajinski i američki dužnosnici sve su zabrinutiji da bi skupi dronovi mogli biti oboreni od strane naprednih ruskih protuzračnih obrambenih sustava. Bespilotne letjelice za napad naoružane su projektilima Hellfire koji mogu pogoditi ciljeve udaljene samo do oko 5 milja, daleko manje od jednosmjernih kamikaza bespilotnih letjelica koje su Sjedinjene Države dostavile Ukrajini. U samo posljednjih nekoliko tjedana Rusija je pojačala protuzračnu obranu na granici i unutar Ukrajine, rekao je Samuel Bendett, savjetnik CNA think tanka.

Ukrajinski piloti rekli su da su njihove zračne snage uglavnom povukle udare koristeći turske bespilotne letjelice Bayraktar, također poznate kao TB-2, koje su se pokazale učinkovitima u zaustavljanju ruskog oklopnog napredovanja tijekom bitke za Kijev. “Bili su vrlo korisni i važni u prvim danima, zaustavljali su te kolone, ali sada kada su izgradili dobru protuzračnu obranu, gotovo su beskorisni”, rekao je ukrajinski pilot borbenog aviona. Ukrajinski vojnici ograničavaju korištenje Bayraktara na rijetke specijalne operacije i napadne misije, rekli su piloti.

Ali u Washingtonu, malo je dužnosnika optimistično da će dogovor za Grey Eagles brzo napredovati. Ruski dužnosnici godinama su prije ovog sukoba prikupljali obavještajne podatke o američkim bespilotnim letjelicama velikog dometa, rekao je Bendett, stručnjak za dronove. I ta zabrinutost počinje bujati unutar Bidenove administracije. Reuters je prošlog tjedna izvijestio da su američki dužnosnici zabrinuti da bi osjetljiva oprema mogla pasti u ruke Rusije.