Ukrajinske izbjeglice ne žele živjeti u britanskim multikulti četvrtima, osjećaju se nesigurno

Ukrajinske izbjeglice odbijaju sponzorirana smještajna mjesta u različitim britanskim gradovima jer se ne osjećaju sigurno živeći u četvrtima gdje su stanovnici uglavnom islamski, pokazalo se.

To je prema izvješću televizijske kuće Channel 4 News, koja tvrdi da je mnogim Ukrajinkama koje žive u urbanim sredinama poput Birminghama teško skrasiti se u zajednicama koje su kulturno raznolikije nego što su navikle kod kuće.

Reporterka Darshna Soni razgovarala je s jednim sponzorom koji se prijavio za program Domovi za Ukrajinu vlade Ujedinjenog Kraljevstva, program prema kojem su vlasnici kuća imali slobodne sobe koje je britanska vlada plaćala za prihvat ukrajinskih izbjeglica. Sponzorica, koja živi u većinski muslimanskoj četvrti Birminghama, rekla je novinaru Channel 4 News kako se jedna žena koja je ostala s njom požalila da u tom području ima “previše muslimana”.

“Bili smo prilično šokirani koliko je teško prihvaćala različite kulture. Previše muslimana, previše ljudi s različitim bojama kože,” rekao je sponzor o Ukrajinki koja se uselila u njen dom zajedno sa svojim malim djetetom.

Dijete Ukrajinke bilo je upisano u lokalnu školu u kojoj su većina djece bili muslimani, što je izbjeglicu navelo da kaže svom sponzoru: “Tamo ne može biti siguran. U suštini, nema dovoljno bijele djece.”

Bilo je brojnih izvješća o ukrajinskim izbjeglicama kojima je bilo teško priviknuti se na raznolikije zajednice diljem Europe, uključujući i Švedsku gdje su neke žene rekle lokalnim medijima ubrzo nakon dolaska da se žele vratiti kući zbog straha za svoju sigurnost.